söndag 24 november 2013

En månad

kvar till julafton, längtar! Den här helgen har varit en riktigt slö helg, har varit så trött efter veckan så har inte haft ork till något.. Igår gick jag på stan en bra stund o försökte få lite idéer till julklappar, idag har vi varit o storhandlat och så har vi dessutom tätat våra fönster i lägenheten och hoppas på att det ska hjälpa till på temperatur fronten. Så är det då man bor i ett gammalt hus o själva betalar för elen. Det är väl i princip det jag har fått gjort i helgen. Men imorgon kör vi igång med ny och lång vecka och då får vi reda på resultatet i allmän fysiologi, fick ett email av kursansvarige lärare att 70% i klassen var godkända. Återstår ju att se om man är en av dom då. 
Sen på onsdag o torsdag blir det fältstudier. Ska få va ut i arbetslivet i två dagar o få följa med en fysioterapeut. Ska bli kul, hoppas jag iaf. Så det ser jag verkligen fram emot. Sen nästa lördag är det lilla jul o sen första advent så fast det är en väldigt lång vecka så känns det som att det kommer gå ganska lätt, har så mycket att se fram emot så. 

J
   

fredag 22 november 2013

HELG

Grupparbete efter grupparbete men vi blev klara med allt idag så då får vi ta helg! Hade hoppats att få ut tentan i allmän fysiologi idag så man skulle veta om man ska fortsätta plugga eller inte, men nee då bestämmer sig kursansvarige att åka utomlands så vi kommer inte få tentan före nästan. Det roliga är att läraren har 3 veckor på sig att rätta en tenta o idag var det exakt 3 veckor sen vi skrev tentan och vi får inget meddelande om någonting! Kan ju lätt säga att hela klassen är extremt besviken! Men men, kan ju tyvärr inte göra någonting åt det nu men detta skall definitiv tas upp i elevrådet.

Tänkte göra lite ärenden på stan idag då jag kom hem, fixa lite till julen o så. Hade tänkt passa på medans Jakob var på gymmet. Nåja, jag kommer hem o ska bara gå på toa o byta kläder, är väl hemma kanske 5min men håller mig i hallen o sen då jag öppnar dörren o ska gå ut. "Vart ska du gå?!" Fyy fan vad rädd man kan bli, då låg Jakob i sovrummet o gömde sig, han hade bestämt sig för att vila istället för han var så trött. Usch, elakt o göra så.

Skönt med fredag kväll och vi har dessutom blivit bortbjudna på mat till Jakobs pappa så ikväll slipper jag göra mat, tackar jag inte nej till.
Hoppas alla får en bra helg, det planerar jag att ha iaf, en luugn o skön helg :)

J

UH, Måste ju säga att första snön kom i förrgår!!


onsdag 20 november 2013

lilla jul

Hade fått ett litet paket idag då jag kom hem, paket från Finland. Hade fått lite julklappar till lilla jul, både jag o Jakob :D


Jobbig skoldag

Första lektionen så fokuserade vi oss på hållningen, i både sittande och liggande läge, så vi typ låg på varsin madrass o utförd övningar för att lära oss att hitta den inre muskulaturen.
Ganska lugnt o skönt.
Nästa lektion fick vi lära oss att massera vad och baksida lår och sen fick vi massera varandra. Det var den skoldagen. mera sånt, tack!

Nu har jag lite uppgifter som måste göras till imorgon, ska läsa två längre artiklar och även läsa igenom offentlighets- och sekretesslagen tills morgondagens grupparbete :)
Men ikväll blir det ingen träning, tränade både igår kväll och imorse, inte allför ofta som det blir morgonträning för mig men tänkte passa på då vi började senare.

Så nu har jag kvällsläsning så det räcker hela kvällen.

J

tisdag 19 november 2013

Från gång till hållning

Igår i skolan så gick vi omkring i ett klassrum i 3h, då var det gång som stod på schemat. Hur gör vi egentligen, var är "normalt", vilka muskler använder vi, hur fungerar lederna? o vad händer om man har problem i t.ex leder, höft osv. Detta är sån BASkunskap så det finns inte, så länge man inte har problem med sin gång så är det absolut inget man tänker på så därför kändes det kanske utdraget att gå omkring i 3h, men det är ju nödvändigt för att vi sen skall kunna hjälpa folk som har problem.
Idag då så var det hållning på schemat, spenderade första 1,5 genom att kolla på varandra i par studera o känna för att se skillnader.
Själv fick jag reda på att min vänstra axel är högre än den andra och att då jag står vanligt så låser jag knäna bakåt, hyperextension. Så det är något jag måste börja tänka på :)
Sista timmen stod vi i princip stilla för att känna efter i oss själva hur vi står, hur det känns, var är tyngdpunkten. Inte sådär jätte intressant och givande men som sagt, baskunskap som vi måste lära oss.
Tidigare på dagen så pratade vi mycket om etik, verkligen jätte intressant. Kunde suttit kvar flera timmar till o bara diskuterat o bollat ideèr.

Så detta blev en lång dag men fick en trevlig överraskning då jag kom hem, då hade Jakob bakat chokladmuffins. Händer inte alltför ofta så det var nice. Efterår fick jag ett litet knyck och begav mig till gymmet fast jag hade bestämt mig för att ta det lugnt idag men sådana kvällar händer inte heller så ofta så bara o köra då.
Men nu är det fotboll som gäller sve-por 0-1. Så nu ska jag kolla färdigt matchen o sen gå o lägga mig.
Go Sverige? Go Portugal? ;)

J

måndag 18 november 2013

Sjukgymnast eller fysioterapeut?

Verkar som att Sverige äntligen har kommit på att fysioterapeut är ett mera passande namn. Har alltid funderat på varför det heter sjukgymnast i Sverige men nu ska det tydligen ändras, så då jag är klar med studierna kommer jag att bli legitimerad fysioterapeut! :)  Låter mycket bättre, för det första är det internationellt, vilket underlättar ganska mycket o dessutom känns det som att en fysioterapeut täcker mera än vad en sjukgymnast gör. Så det var goda nyheter!

Idag började vi nya kursen, fick ganska många studieuppgifter/grupparbeten och liknande som ska göras under dessa 4 veckor. Egentligen är det inte så mycket men om det blir omtenta i allmän fysiologi kommer det verkligen inte bli kul. Så nu har jag skrivit upp allt för kursen, försökt strukturera upp det så att det bara är att börja beta av det man kan så fort som möjligt.
Ena uppgiften vi ska göra är att vi ska kunna sätta oss in i hur en person kan uppleva att drabbas av sjukdom eller funktionshinder, så då ska vi läsa en bok, en självbiograf. Så jag var o lånade en bok på biblioteket "Tänk om jag aldrig vaknar upp igen" självbiograf av Camilla Elwing Johansson. Handlar om en kvinna som fick en hjärnblödning vid 16 års ålder och detta gjorde att hon fick epilepsi. Så i boken berättar hon om hur hon klarat av livet med epilepsi, hur hon fortfarande kunnat göra allt hon drömt om och att kunna ta vara på livet.
En väldigt inspirerande bok så har redan läst halva, detta blir nog dagens kvällsläsning och det är precis det jag ska göra nu :)

Trevlig kväll!


söndag 17 november 2013

Fysioterapi

Blev återigen en skön sovmorgon, steg upp kl.12 o gick iväg på promenad i det vackra vädret. På vägen hem gick jag via jysk o köpte hallmattan som jag kollat på tidigare. Men ska vänta till lilla jul innan jag tar fram den. 
Sen har jag även varit o tränat idag, inte världens bästa pass men skönt att komma iväg iaf o passade dessutom på att basta lite, underbart!
På kvällen gick jag o Jakob till hans mamma där vi blev bjudna på mat, så det blev en riktig trevlig kväll. 
Men nu måste jag verkligen försöka sova, lång dag imorgon o första dagen på nya kursen "grundkurs i fysioterapi". Har väldigt höga förväntningar på denna kurs, både tror och hoppas att den kommer bli  kul o väldigt intressant så förhoppningsvis kommer man att få lära sig saker som är mera relaterat till själva yrket som fysioterapeut. 

Men nu är det gonatt! 

lördag 16 november 2013

Lugn o slapp lördag? Yes

Idag har det varit vila på schemat, steg inte upp före 12 idag o sen efter frukost blev det långpromenad. Va ut o gick o samtidigt in till några butiker för o kolla lite saker till jul o kanske få nån idé till julklappar. Men hann inte kolla på så mycket för då tappa Jakob tålamodet o så började han känna av i ryggen igen så då var det bara att gå hemåt. 
De är såna här gånger som jag saknar mamma extra mycket. Brukar kunna gå omkring på stan i massa olika butiker o bara kolla på allt :) det saknar jag! 
Men hittade iaf en matta till hallen som jag ska gå o köpa imorgon, den var på kampanjpris men det går ut imorgon så får passa på :) 
Annars har jag bara legat o degat på soffan idag, så det har inte blivit så mycket vettigt gjort men har varit skönt med en sån dag efter tentan igår. 

Men nu ska jag kolla färdigt filmen "Knowing" spännande o bra film :) 

fredag 15 november 2013

1 eller 2

tentor kvar innan jul, beroende på om det blir omtenta i allmän fysiologi eller inte.
Idag hade vi tenta i funktionell anatomi, det kändes väldigt bra så borde definitivt bli godkänd. Men tentan var mycket svårare än vad man hade förväntat sig. Alltid lika roligt då man får frågor om olika rörelser och vilka muskler som aktiveras och hurudant muskelarbete utför de osv. Man blir lite illa tvungen att faktiskt utföra rörelsen där vid bänken för att kunna känna och förstå. Så om man kollar upp så märker man att hela sjukgymnast programmet sitter o typ rör sig lite konstigt under tentan medan alla andra sitter normalt på sina stolar. ( det är alltid flera program samtidigt som skriver tenta)
Kan se lite lustigt ut då man lägger märke till det.
Men nu är det avklarat för den här gången iaf. 4 veckor till nästa tenta!

Sen stannade jag kvar i Gtb en stund och gick omkring i nordstan (Stort shoppingcenter) för att försöka hitta eller få lite ideer till julklappar och speciellt till sambon. Han är inte den lättaste person att hitta nåt till så det lär bli intressant, wish me luck!
Sen hann jag ännu gå omkring och kolla på julsaker som vi behöver köpa till i år. Eller behöver är väl kanske inte rätta ordet, meer kanske att jag vill ha dessa saker. Det tycker Jakob iaf. Men jag ÄLSKAR JUL så lägenheten ska vara pyntad o mysig till max, nästan iaf! Så får vänta till nästa lönedag för då har Jakob lovat att vi ska handla julgrejer så att vi har allt som vi behöver.

Ikväll är det fotboll på schemat, Sverige-Portugal så får se vem som vinner. Mig gör det egentligen ingen skillnad men det kan bli en spännande match :)


måndag 11 november 2013

Effektiv dag

Det har det minsann varit idag. Hade skola mellan 13-16 idag men tog 8 tåget imorse för att åka tidigare o läsa på till tentan. Fick ihop några timmars effektiv läsning o sen dags för lite lektion. Sen på vägen hem var jag inte det minsta trött så jag fortsatte att läsa o sen då jag kom hem halv 7 tiden tog jag mitt pick o pack och begav mig till gymmet! Väl framme insåg jag att det var fullt! Har aldrig någonsin varit så mycket folk på gymmet.  Så tappade lite motivation men tog det lugnt o bytte om i lugn o ro. Sen värmde jag upp i lugn takt i väntan på att folk skulle börja bege sig o det gjorde dom så då körde jag igång o ca 10min efter så var gymmet nästan tomt ;) haha men nåja det blev ett riktigt lyckat benpass så får se hur känns imorgon. 
Klockan halv 9 var jag hemma igen o då blev det lite försenad middag, prat med mamma o sen fixade jag lunch tills imorgon, Pastasallad med lax ;) gott! 
Har egentligen kort dag imorgon 8:30-12 men ska stanna kvar o plugga för sen är vi lediga ons-tors o så har vi tenta på fredag, så får ta vara på tiden. 
Men nu är det sängdags, tidig väckning imorgon! 
Ha en bra vecka allesammans! 

måndag 4 november 2013

Stor besvikelse men nu kör vi nya tag

Skrev då tentan för allmän fysiologi på fredag o det tyvärr inte alls som jag hade tänkt/hoppats på. Var extremt besviken på frågorna och tydligen var jag inte enda i klassen som kände så. Hade ju som sagt verkligen pluggat så jag känner verkligen att jag kunde inte gjort mycket mer än vad jag gjorde dessa 3 veckor men det räckte tydligen inte till eller jaa. Kan inte påpeka att jag hade för lite kunskap men tyvärr så var en del av provet helt orelevant jämfört med det vi hade gått igenom på föreläsningen, bör dessutom påpeka att denna del var värd 19poäng, alltså en otroligt stor del med tanke på hur kort förläsning vi hade haft i det ämnet. Men hela klassen har sagt sin åsikt om vad dom tyckt om föreläsaren och tentafrågorn i just det här ämnet så vår kursansvarige skulle väl kolla lite extra på det.
Men oavsett så är jag 100% förberedd på omtenta den 13.12 så pluggandet bara fortsätter, annars glömmer man det tills omtentan. 

Började vår nya kurs idag: Funktionell anatomi, schemat är SUPER NICE! Men vi har mycket egen studietid för hela kursen är i princip repetition av allmän anatomi så det är bara o gå igenom gamla anteckningar osv. Men det känns som att nu äntligen börjar vi prata mera om själva yrket och fysioterapi så det är jätte kul! o 18.11 så börjar vi grundkurs i fysioterapi så det ser jag verkligen fram emot! 

Men nu börjar det bli sent så ska ta o lägga mig så man orkar imorgon